Teema 1: Millainen olen itseni johtajana?

Olen aikaisemmalta taustaltani liikuntaneuvoja ja personal trainer. Terveelliset elämäntavat ja itseni kehittäminen kuuluvat jokapäiväiseen arkeeni. Haluan työskennellä tulevaisuudessa hyvinvoinnin parissa, mutta enemmän hallinnollisella puolella, missä minulla on mahdollisuus kehittää ja edistää esim. työhyvinvointia. Aito kiinnostus ja motivaatio systemaattiseen itseni kehittämiseen syntyi vuonna 2014, kun löysin omaa ammatillisen suuntani hyvinvoinnin puolelta.

Eeva Pitkänen kiteyttää artikkelissaan erään tutkimuksen pohjalta itsen johtamisen liittyvän kolmeen strategiaan, joita ovat käyttäytymis- ja palkitsemisstrategiat sekä rakentavat ajattelumallit. Ne sisältävät mm. omien vahvuuksien ja kehittämiskohteiden reflektoinnin, motivoinnin ja omat palkitsevat asiat sekä mahdollisuuksien näkemisen esteiden sijasta.

Oma jaksaminen ja voimavarat ovat itsensä kehittämisen ja johtamisen lähtökohta. Optimaalisen liikunnan, ravinnon ja levon kautta pystyn ylläpitämään parasta suorituskykyäni. Eniten olen tehnyt töitä palautumiseni suhteen. Olen erityisherkkä, minkä vuoksi kuormitun herkemmin kuin monet muut. Monien erehdyksien, kuten ylirasituksen jälkeen olen löytänyt tehokkaita keinoja johtaa itseäni.

Optimistisemman ajattelun kautta näen ympärilläni enemmän mahdollisuuksia ja olen huomattavasti energisempi. Hetkessä eläminen ja keskittymiskyvyn parantaminen on tuonut elämääni lisää merkitystä, olen ollut tehokkaampi ja kyennyt keskittämään energiani olennaisimpiin asioihin.

Perfektionistisen luonteen vuoksi olen harjoitellut armollisuutta itseäni kohtaan sekä yksinkertaistanut elämää. Olen niin monen kokemuksen kautta huomannut, miksi ”ihan ok” on useissa tilanteissa paras valinta kokonaisuuden kannalta.Pienillä askelilla isoja muutoksia

Itseni johtaminen on ollut edellämainittujen asioden ylläpitämistä, mutta myös jatkuvaa itseni kehittämistä.

Omapajan artikkelissa kiteytettiin osuvasti, että siihen tarvitaan määrätietoisuutta, itsekuria ja itsensä johtamisen taitoja. Vaikka olisi kuinka mukavuudenhaluinen, itseä kannattaa haastaa. Pitää pystyä antaa enemmän arvoa pitkän tähtäimen tavoitteilleen ja tuloksille kuin hetkellisille ja helpoille keinoille pysyä totutussa. Liikkeelle lähteminen vie selvästi enemmän energiaa ja on haastavampaa kuin liikkeessä pysyminen.

Hyviä vinkkejä on esimerkiksi ajatusten ja tavoitteiden kirjaaminen paperille, äänikirjat, videot ja ajatusten vaihtaminen saman henkisten ihmisten kanssa. Jos alkuun pääseminen tuntuu haastavalta, tee näitä asioita ensimmäisen kuukauden ajan vain 5 minuutin ajan ja rutiinin muodostuttua lisää aikaa.

Lähteet:
Pitkänen, E. 2017. Novetos. Itsen johtaminen ja ajanhallinta kiireen lieventämiseen ja työmukavuuden parantamiseen. Luettavissa: https://blogi.novetos.fi/itsen-johtaminen-ajanhallinta. Luettu: 16.3.2020.
Omapaja 2019. Itsensä johtaminen opitaan vaiheittain – näin kehityt siinä!. Luettavissa: https://omapaja.fi/itsensa-johtaminen-opitaan-vaiheittain-nain-kehityt-siina/. Luettu: 16.3.2020.

Kommentit

 1. Hyvä postaus Mikko! Oli kiva tutustua sinuun ja sinun työskentelytapoihisi paremmin. Pidin blogissasi siitä kuinka hyvin tunnet itsesi ja osasit laittaa sen myös selvästi sanojen muotoon. Hyvä koppi oli myös se ettei aina kannata tyytyä olemaan omalla mukavuusalueella.

  Jatka samaa rataa niin hyvä tulee!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Mikko! Postauksesi oli rehellinen ja avoin, pidin siitä. Olet selkeästi tutkiskellut itseäsi ja omaa johtamista ja se näkyi kirjoituksessa; tiedät mistä puhut. Lopussa oli kiva lisä nuo vinkit, ehkä tällainen itsensä ei niin hyvä johtaja oppii taas jotain uutta :)

   Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit