Yksinkertaisuudella parempaan elämään – ota käyttöösi nämä 5 vinkkiä

Nykypäivänä valinnanvaraa on niin paljon, että haluamme sännätä paikasta toiseen. Haluamme elää onnellista elämää maksimoimalla materian ja kokemukset. Emme pysähdy minkään asian äärelle kunnolla ja elä hetkessä. Elämä nähdään kasana velvollisuuksia, eikä mikään tunnu riittävän. Todellisuudessa tällainen maksimaalinen kokemusten haaliminen ei ole keino elää onnellisesti. Jatkuvalla uuden tavoittelulla aiheutamme vain sisäistä kaaosta. Kyse on ajattelun vääristymisestä, jota kulttuurimme osittain aiheuttaa.

Tekniikka kehittyy jatkuvasti ja uusimmat härpäkkeet on saatava, vaikka vanhempikin ajaa kaikki tarpeet. Luulemme olevamme onnellisia hankkimalla jatkuvasti uutta ja osallistumalla mahdollisimman moneen asiaan, vaikka todellisuudessa saisimme suurempia elämyksiä karsimalla puolet pois ja keskittymällä omien arvojen mukaiseen elämään. Tämä johtaa täydelliseen itsensä toteuttamiseen ja onnellisuuteen. Yksinkertaisuus tuo merkitystä elämään.

Suorituskeskeisyys on tullut niin suureksi osaksi kulttuuriamme, että ihmisarvo määräytyy tekemisten perusteella. Tämä ajattelu patistaa meitä olemaan jatkuvasti tavoiteltavissa ja toimeliaana. Todellinen luovuus ja onnellisuus syntyy pysähtymällä ja elämää yksinkertaistamalla. Kiire on nykypäivänä niin yleistä, että siitä on tullut muotia. On todellista vahvuutta olla sunnuntaina tekemättä mitään ja lopettaa keskiviikkona työt tuntia aikaisemmin. Luulemme jäävämme jostain paitsi, jos emme ole mukana kaikissa projekteissa ja jatkuvasti ajan hermoilla. Todellisuudessa jäämme paitsi omien arvojen mukaisesta elämästä, koska tuhlaamme aikaamme vähemmän tärkeiden asioiden parissa.

Markkinoilla vallitsee jatkuva kilpailu asiakkaista. Erottuvalla ja myyvällä tuotteella tulee olla vakuuttava myyntipuhe. ”Ilman tätä et tule toimeen.” tai ”Tarvitset tätä tuotetta pysyäksesi kunnossa”. Kun näitä lausahduksia kuulee joka paikasta, alkaa niihin helposti uskoa. Todellisuudessa suurin osa on turhaa. Minimalistisuus voittaa himohamstraajan 100-0.

1. Muuta ajatteluasi

Lähde liikkeelle lauseesta ”less is more” eli vähemmän on enemmän. Pystyt hallita paremmin aikaasi ja tavaroitasi, kun niitä ei ole liikaa. Ylimääräinen ja liian suuri määrä tuottaa stressiä. Ole myös murehtimatta asioista mihin et voi vaikuttaa.

2. Panosta aina tärkeisiin asioihin

Olet onnellisempi ja tehokkaampi, kun fokusoit itselle tärkeisiin asioihin verrattuna siihen, että pompit asiasta toiseen. ”Multitasking” eli monen asian tekeminen samaan aikaan on monen ihmisen ongelma. Kun keskityt arvojesi mukaiseen elämään tekemällä vain yhtä asiaa kerralla, parannat omaa keskittymiskykyä ja elämäsi on huolettomampaa. Suosittelen sinua kirjaamaan ylös nämä arvot. Niitä voi olla läheisten kanssa vietetty aika, uuden oppiminen, harrastukset tai jokin muu asia, mikä tekee sinut onnelliseksi. Tällöin ne jäävät mieleesi, jolloin kykenet keskittämään kaiken tekemisesi niiden ympärille. Ilman minkäänlaista suunnitelmaa ajelehdit helposti väärillä vesillä.


3. Väljyys

Jos suunnittelet päivääsi, tee siitä riittävän väljä. Suunnitelma pitää sinut aikataulussa. Suosittelen kirjaamaan vain tärkeimmät asiat ja jättämään joka päivälle riittävästi tyhjää tilaa. Yleensä innostumme suunnittelemaan liikaa yhdelle päivälle, jolloin päivistä tulee rutiininomaista suorittamista, jolloin yksinkertaisuuden voima katoaa. Päivän ensimmäisen aktiviteetin aikana seuraava pyörii jo mielessä. Laatu korvaa määrän.

4. Osaa sanoa ”ei”

Elämän yksinkertaistamisessa on tärkeää opetella kieltäytymään. Kaikissa kissanristiäisissä ei tarvitse käydä. Kohteliasta kieltäytymistä voi opetella pikkuhiljaa. Alussa se voi olla haastavaa, mutta säästää lopulta energiaasi. Mieti, mitkä tapahtumat tuovat elämääsi sopivan määrän aktiviteettia ja vastaa niihin myöntävästi. Yksinkertaisuutta on myös olla menemättä muiden mukana. Helppo ratkaisu on toki olla aina samaa mieltä työyhteisössä käsiteltävistä asioista, mutta voi aiheuttaa pitkässä juoksussa sisäistä ristiriitaa, mikä monimutkaistaa asioita.

5. Priorisoi ja karsi

Arkea ei voi täysin suunnitella omien mieltymysten mukaan. Meillä on tiettyjä vastuita ja velvollisuuksia hoidettavana. Jos tehtävää on paljon, tee lista tärkeistä ja ei-tärkeistä tehtävistä. Esimerkiksi työnteossa voit käyttää apuna erästä työkalua, joka jakaa tekemisesi neljään eri lohkoon. Ne auttavat priorisoimaan omia päivittäisiä työtehtäviäsi.

Ensimmäinen lohko on ns. ”kriisilohko”, johon kuuluu mm. työtehtävien deadlinet ja yllätykset. Nämä ovat tärkeitä ja kiireellisiä asioita, jotka joutuu hoitamaan pikimmiten.

Toinen lohko on ”laatulohko”, johon kannattaa keskittää tekemistä niin paljon kuin mahdollista. Siihen kuuluvat mm. suunnittelu, itsensä kehittäminen ja virkistäytyminen. Nämä ovat tärkeitä ja ei-kiireellisiä asioita. Pyri muodostamaan arkesi 40-60 prosenttisesti tästä lohkosta.

Kolmas lohko on ”hämäännyslohko”. Hämäännymme pitämään niitä tärkeinä niiden kiireellisyyden vuoksi, vaikka ne eivät ole. Niitä ovat mm. keskeytykset, sosiaaliset puuhat ja osa työtehtävistä. Nämä ovat ”ei-tärkeitä ja kiireellisiä” asioita.

Neljäs lohko on ”hukkalohko”. Niitä ovat mm. liiallinen pikkutarkkuus, joutava puuhastelu ja ”pakkotoiminnot”. Nämä ovat ”ei-tärkeitä ja ei-kiireellisiä” asioita.

Nämäkin asiat kannattaa listata paperille tuomaan selkeytystä. Nykypäivänä kärsimme infoähkystä. Todellinen taito on osata karsimaan olennainen tieto ja tekeminen. Kaikkien aktiviteettien ja uutisten lukemiseen ei yksinkertaisesti kenelläkään riitä aika.

Olen nähnyt elämän yksinkertaistamisen erittäin kannattavana asiana. En stressaa samalla lailla ja minulla jää aikaa ja energiaa keskittyä oikeasti tärkeisiin asioihin. Pystyn toteuttamaan itseäni paremmin ja elämään onnellisempaa elämää.

Kommentit

Suositut tekstit