Optimistisen ajattelun merkitys elämässä OSA 1 - Paranna elämänlaatuasi pienillä asioilla

Mistä on kyse?

Optimistisuus tarkoittaa myönteistä suhtautumista asioihin ja tapahtumiin. Sillä tarkoitetaan tunnetta siitä, että elämässä on enemmän hyviä kuin huonoja tapahtumia. Tutkimusten mukaan optimistisuus johtaa muun muassa parempaan terveyteen, laajempaan ja luovempaan ajatteluun, pitkäjänteisyyteen ja nopeampaan paranemiseen fyysisistä sairauksista. Mieti, mitä kaikkea myönteisyys voi sinulle mahdollistaa!

Optimistisuus ei tarkoita sitä, että olisit aina positiivinen tai että negatiivisia asioita tulisi kieltää tai välttää. On tärkeää olla realistinen. Kyse on enemmänkin siitä, kuinka suhtaudut asioihin. Olet varmasti kohdannut ylioptimistisia ihmisiä, joiden positiivisuus melkein jopa ärsyttää. Tämä voi aiheuttaa todellisuudentajun hämärtymistä. Negatiivisetkin tunteet ovat tarpeellisia. Pienissä määrin ne mm. auttavat tarkastelemaan asioita kriittisemmin. Liika negatiivisuus kuitenkin supistaa ajattelua ja asenteita. Sopiva annos optimistisuutta parantaa elämänlaatuasi huomattavasti. Olet ehkä aikaisemmin kuullut kysymyksen: Onko lasi puoliksi täynnä vai puoliksi tyhjä? Kumman sinä valitset?

Aluksi peruspohja kuntoon

Jotta voit saavuttaa myönteisemmän asenteen, pidä huolta siitä, että varaat kalenteristasi itsellesi aikaa rauhoittumiseen ja palautumiseen. Kuormittuneena tunnet stressiä ja väsymystä, jolloin myönteisenä oleminen voi tuntua mahdottomalta, vaikka kuinka yrität. Syö hyvin, lepää ja liiku riittävästi. Nämä kolme asiaa muodostavat peruspohjan, jonka avulla rakennat optimistisemman arjen ja hyödynnät kaikki sen tuomat vahvuudet elämässäsi.

Miten lähden liikkeelle?

Omassa elämässä myönteisyys kannattaa aloittaa kiitollisuudesta. Keskity joka päivä siihen, mitä sinulla on, ei siihen mitä puuttuu tai pitäisi olla. Kun alat päivä päivältä muuttamaan ajatuksia tähän suuntaan, alat huomaamaan muutosta.

Keskity omiin ajatuksiisi ja sisäiseen puheesi päivän aikana. Miten reagoit eri tilanteisiin, erityisesti vastoinkäymisiin?

Pyri kiinnittämään näihin asioihin huomiota:

1. Yleistäminen  ”Miksi minulle käy aina näin?” vs. ”Nyt kävi näin. Aina asiat eivät mene niin kuin toivon. Ensi kerralla tilanne voi olla toinen”

2. Ajatusten lukeminen – ”Ei he arvosta läsnäoloani siellä” vs. ”Menen paikan päälle avoimin mielin keskustelemaan. Minun on turha tehdä omia johtopäätöksiä muiden ajatuksista.”

3. Itsensä syyttäminen – ”Se oli täysin minun vikani” vs. ”Epäonnistuin, mutta ei se haittaa. Tilanne ei myöskään ollut täysin omissa käsissäni, joten turha syyttää itseäni siitä, mihin en voinut itse vaikuttaa.”

4. Ennakkoluulot – ”Tuskin siellä on mitään, mistä tykkään” vs. ”Menen avoimin mielin paikalle. En voi koskaan tietää, mitä tapahtuma voi tuoda tullessaan.”

5. Epävarmuus – ”En edes yritä, koska luultavasti epäonnistun” vs. ”Yritän rohkeasti, eikä se haittaa, vaikka epäonnistun. Voin oppia tästä tilanteesta.”

Ajatuksen muutos optimistisempaan suuntaan vaikuttaa oleellisesti tyytyväisyyteesi. Kertauksena vielä: tapahtumiin et voi aina vaikuttaa, mutta siihen voit, miten niihin suhtaudut. Mikäli annat liikaa tilaa ja arvoa haitallisille ajatuksillesi, alkavat ne vaikuttaa toimintaasi.
(Teksti jatkuu kuvan jälkeen)

Mitä palkinnoksi?

Kun valitset pessimistisyyden sijasta optimistisuuden:

1. Selviät vastoinkäymisistä paremmin

Näet epäonnistumisten sijaan mahdollisuuksia. Vastoinkäymiset kasvattavat luonnettasi ja olet tulevaisuudessa vahvempi vastaavissa tilanteissa. Myönteisyyttä harjoitellessa kasvatat myös kärsivällisyyttäsi. Vaikeiden paikkojen siedät hankalaa tilannetta paremmin, kun tarkastelet sitä monesta ei näkökulmasta.

2. Olet onnellisempi olosuhteista riippumatta

Tässä asiassa ajattelutavan merkitys korostuu. Monesti tulee tilanteita, jolloin olosuhteita ei voi muuttaa. On helppo valittaa muiden mukana ja valita pessimistinen lähestymistapa. Sen sijaan vahvuutta on pysyä optimistisena. Se ei tarkoita, että kassajonossa tarvitsisi riemuita, kun jono ei liiku mihinkään. Sen sijaan maltin säilyttäminen on tärkeää. Mikäli sinulla on vaikeaa nähdä tilanteessa mitään hyvää, ota se harjoituksena: pysy rauhallisena ja tarkkaile muiden ihmisten reaktioita. Tämä on tilanne, johon et itse voi vaikuttaa. Miksi siis hukkaisit omaa energiaasi ärhentelemällä ja synnyttämällä sisällesi negatiivista tunnetilaa?

Asia on helpommin sanottu kuin tehty, mutta harjoitus tekee mestarin. On toki tilanteita, jolloin on sallittua näyttää tunteet. Liiallista tunnekuormaa ei kannata pitää sisällä, mutta tunnistaa, milloin kyse on jatkuvasta turhasta valittamisesta ja milloin aiheellisesta avautumisesta. Omaan pessimistiseen toimintatapaan voi myös tottua, jolloin se ei edes aiheuta itsessä sen enempää negatiivisia tuntemuksia. Tässä tilanteessa voit miettiä asiaa siltä kannalta, että myönteisemmällä lähestymistavalla voit löytää aivan uusia puolia tilanteesta tai itsestäsi.

Optimistinen ihminen ei kanna liikaa huolta ja murhetta asioista, vaan näkee aina myös valoisan puolen.

3. Olet energisempi

Kun ajattelun suuntaa myönteisyyteen, ei energiaa mene negatiivisten asioiden vatvomiseen. Mikäli pystyit säilyttämään malttisi kassajonossa myönteisillä ajatuksillasi, voit ottaa tilanteen onnistumisena. Tätä kautta voit kääntää hankalan tilanteen onnistumisen kokemukseksi ja sitä kautta voimavaraksi itsellesi. Voin omista kokemuksistani sanoa, että myönteinen ajattelutapa tuo minulle päivittäin hämmästyttävän paljon lisää energiaa verrattuna menneisyyteeni, jolloin valitsin liian usein pessimistisen lähestymistavan.

4. Vältät sairauksia

Olet terveempi, kun pysyt myönteisenä. Myönteisten ajatusten voima on suuri. Vaikka elämäntapasi olisi terveelliset, saatat sairastella, jos mielesi ei ole tasapainossa.

5. Rikastutat aivotoimintaasi

Positiiviset tunteet laajentavat huomiokykyä ja tarkkaavaisuutta jopa niin paljon, että siihen ei tarvitse itse vaikuttaa, vaan se tapahtuu automaattisesti. Myönteisyys laajentaa asenteita ja ajattelua. Näet ympärilläsi enemmän mahdollisuuksia. Epäonnistunut työtehtävä voi antaa sinulle mahdollisuuden työskennellä eri tehtävissä ja eri tavoin avaamalla täysin uusia ovia eteesi.

Optimistisuuden voima

Voit saada lyhyessäkin ajassa muutoksia, mutta valmistaudu olemaan kärsivällinen. Saatat toistaa samoja vanhoja tapojasi monta kertaa, ennen kuin opit uutta. Se on täysin inhimillistä. Pääasia on, että jatkat eteenpäin luottavaisella mielellä ja yrität uudelleen.

Myönteisyys vetää puoleensa paljon positiivista. Työprojektin epäonnistuttua oma esimerkillinen asenteesi voi inspiroida ympärillä olevia ihmisiä. Ihmiset arvostavat sinua ja haluavat viettää kanssasi aikaa, kun olet optimistinen. Kun välität muille hyvää, saat tuplasti takaisin. Kiitollisuus synnyttää ystävällisyyttä.

Kun olet optimistisempi, et tiedäkään mitä kykyjä sinulla on vielä käyttämättä!

Oletko itse huomannut myönteisyyden vaikuttavan elämääsi?

Kommentit

Suositut tekstit