Arki kuin lomaa OSA 3 - Rutiinien rikkominen

Arkemme koostuu yleensä rutiineista eli tavoista, joita toistamme päivästä toiseen. Aamupala ja muut aamutoimet pysyvät samana joka aamu. Töihin tai kouluun lähdettäessä valitsemme saman reitin, pidämme tauot samaan aikaan ja palaamme kotiin loppuillaksi rentoutumaan television ääreen. Toimimme helposti koneen lailla, emmekä anna aivoille uusia ärsykkeitä. Nauttisimme ja saisimme arjesta paljon enemmän irti, jos haastaisimme itseämme rutiinien rikkomiseen ja uusille ajattelutavoille.

Tiettyjä rutiineita on kuitenkin hyvä olla. Rutiinit tuovat arkeen säännöllisyyttä, sujuvuutta ja tehokkuutta. Hyvinvoinnin näkökulmasta on tärkeää säilyttää tasainen rytmi unessa, ruokailussa ja liikunnassa. Tällöin on helppo ylläpitää energisyyttä, joka edesauttaa onnellisen arjen ylläpitämistä. Perusrutiinit tuovat tunteen, että olet aikaansaava ja kyvykäs joka päivä.

Omat kokemukset rutiineista

Pidän itsekin rutiineista. Ne ovat olleet tärkeitä hyvinvoivassa arjessani. Olen aikaisemmin kuitenkin huomannut, että olen pysynyt niissä liikaa kiinni. En halunnut poiketa aikaisesta nukkumaanmenoajasta, joten jätin illanvieton kavereiden kanssa väliin. Kävin päivittäin töissä, treenaamassa ja tulin kotiin. Tein ex-tempore asioita harvoin. Kun lähdin tietoisesti rikkomaan rutiineitani, huomasin olevani onnellisempi.

Rankan päivän jälkeen paras vaihtoehto oli mennä kotiin lepäämään. Olin tottunut menemään töiden jälkeen kuntosalille ja siitä suoraan kotiin. Päätin kuitenkin rikkoa rutiineitani ja nähdä illalla vanhaa koulukaveriani. Huomasin, että sain tapaamisesta runsaasti lisää energiaa ja iloisuutta loppuviikkoon, vaikka ajattelin sen vaikuttavan entistä enemmän väsymykseeni.


Miksi rutiinien rikkominen on tärkeää?

Näet arkesi uudessa valossa, kun poikkeat rutiineistasi. Kun teet tietoisen valinnan vaihtamalla aamupalaasi, kävelyreittiäsi ja muita tekemisiäsi säännöllisesti, alat nähdä arjessasi enemmän mahdollisuuksia. Aivot saavat uusia ärsykkeitä ja alkavat työskennellä tehokkaammin, jolloin alat jatkossakin tekemään rutiineista poikkeavia valintoja. Ajattelumaailmasi rikastuu.

Löydät ehkä itsellesi uuden harrastuksen tai muun aktiviteetin. Päivän salitreenin vaihtaminen uintiin voi kiihdyttää liikunnan iloasi. Sen sijaan, että menisit töiden jälkeen suoraan kotiin, käy pyörähtämässä uudessa kahvilassa tai paikassa, johon olet aikonut mennä aikaisemmin. Pienikin rutiinien rikkominen saa aikaan uudenlaisia tuntemuksia, joita et ehkä osannut kuvitellakaan.

On hyvä aika ajoin pysähtyä miettimään, kulkeeko arki ns. ”autopilotilla”. Käy läpi oma viikkosi päivätasolla ja mieti, koostuuko se liikaa rutiineista. Suosittelen lähtemään pienestä liikkeelle. Aloita esimerkiksi siitä, että kokeilet uutta kahvimakua tai alat katsoa televisiosta uusia ohjelmia.

Muutos vaatii paljon toistoja

Rutiinien rikkominen vie aikaa ja niihin palaa helposti uudelleen. Se on mukavuusalueen ulkopuolelle menoa. Tärkeää on tehdä jatkuvasti tietoisia valintoja. Aluksi se voi tuntua pakonomaiselta, mutta tulet huomaamaan muutoksen toistojen kautta. Rutiininomaisessa arjessa teet samoja asioita päivittäin, mutta tietoisen muutosten jälkeen alat toimia rutiininomaisesti eri tavoin. Kynnyksesi lähteä tekemään ex-tempore asioita madaltuu. Rutiineita rikkomalla voit jopa löytää uusia puolia itsestäsi.

Millä muilla keinoilla saisin tehtyä arjesta loman kaltaisen? Lisää vinkkejä löytyy blogisarjan kahdesta muusta osasta TÄSTÄ ja TÄSTÄ.


Kommentit

Suositut tekstit