Arki kuin lomaa OSA 2 - Hetkessä eläminen

Hetkessä elämisen taito tuo arjen tapahtumiin lisää merkitystä. Yleensä arkemme on suorittamista, koska emme kykene elämään hetkessä. Jatkuva ärsykkeiden virta syö keskittymiskykyämme. Keskittymiskyvyn puute johtaa siihen, että olemme kaikkialla muualla kuin nykyhetkessä.

Teemme montaa asiaa samaan aikaan. Puhelin ilmoitukset häiritsevät meitä toistuvasti. Työtehtävän aikana ajattelemme jo illan suunnitelmia. Haluaisimme olla monessa paikassa samaan aikaan, jotta olisimme tehokkaita. Tästä on tullut tapa, joka toistuu päivittäin. Todellisuudessa tuhlaamme laadukasta aikaamme sinkoilemalla paikasta toiseen.

Hetkessä elämisen harjoittelu

Hetkessä eläminen vaatii tietoista muutosta ja kovaa harjoittelua. Harjoittelu parantaa keskittymiskykyäsi ja keskittymiskyky taas hetkessä elämistä.

Aikaisemmin minulla on ollut vaikeuksia elää hetkessä, enkä ole ymmärtänyt mitä olen menettänyt. Olen huomannut, kuinka paljon saan tilanteista irti, kun osaan olla aidosti läsnä. Vaikka olen mielestäni onnistunut hyvin, tarvitsen edelleen harjoitusta. Suosittelen aloittamaan harjoittelun tilanteista, joissa on mahdollisimman vähän ylimääräisiä ärsykkeitä.

On hetkiä, jolloin ajattelen tapahtumaa lämmöllä vasta jälkeenpäin ja harmittelen, että olisin voinut olla hetkessä paremmin läsnä. Tästä hyvä esimerkki on viime vuonna tehty kahden kuukauden reppureissu Aasiassa. Liikuimme paljon paikasta toiseen ja mietimme jo seuraavan kohteen nähtävyyksiä, jolloin en aina osannut pysähtyä ja nauttia juuri meneillään olevasta hetkestä.


Tee tietoisia valintoja

Aamulla herättyäsi sinulla on ensimmäinen mahdollisuus harjoitella hetkessä elämistä. Aloita nousemalla sängystä ylös ilman, että otat puhelimen käteesi. Jos aamutoimesi on kiireistä suorittamista, suosittelen heräämään hieman normaalia aikaisemmin. Aamupalaa syödessä keskity ainoastaan syömiseen. Aika tuntuu tällöin menevän hitaammin ja tunnet olemassa olevan ajan arvokkaammaksi.

Matkalla töihin keskity tarkkailemaan ainoastaan ympärillä tapahtuvia asioita. Voit huomata mielenkiintoisia yksityiskohtia esimerkiksi ihmisten toiminnasta liikenteessä. Ruokatauolla päätä olla ottamatta kännykkää esille ja keskity ainoastaan syömiseen. Voit saada täysin erilaisia makuelämyksiä verrattuna siihen, että keskittyisit täysin kännykkääsi tai miettisi alkavaa kokousta. Tähän mennessä ajatuksesi saattaa harhailla useasti muihin asioihin, mikä on täysin normaalia. Jatka sinnikkäästi harjoittelua.

Kun tapaat kaverisi, anna hänelle täysi huomiosi. Vältä kiinnittämästä huomiosi ympärillä tapahtuviin asioihin. Kuuntele jokainen sana, mitä hänellä on sanottavana. Voin olla varma siitä, että tulet saamaan kohtaamisesta enemmän irti.

Kotona elokuvaa katsellessasi keskity ainoastaan elokuvaan, uutista lukiessasi uutiseen. Huomaat yksityiskohtia, mitä et välttämättä huomaisi, jos ajattelisit tai tekisit samaan aikaan jotain muuta.

Harjoittelu kannattaa

Hetkessä elämisen taito mahdollistaa onnellisuuden paikasta riippumatta. Olit sitten keskiviikkona työpaikalla tai lomamatkalla Espanjassa. Kun opettelet hetkessä elämistä arjessasi, pystyt todennäköisemmin kokemaan täyteläisemmän lomamatkan, kun hyödynnät harjoiteltua taitoasi siellä.

Keskittymällä tähän hetkeen, pystyt huomioimaan kiitollisuuden aiheet helpommin ja olet onnellisempi.

On toki tärkeää miettiä tulevaisuuden tapahtumia, eikä hetkessä elämistä tarvitse yrittää jatkuvasti. On myös hyvä antaa mielen välillä harhailla ja olla täysin jossain muualla. Voit haastaa itseäsi joka päivä olemaan edes hetken täysin läsnä hetkessä. Etenkin jos olet kiireinen, pysähtyminen vie pois kiireen tunteen ainakin vähäksi aikaa. Kun harjoittelet hetkessä elämistä aluksi tietoisesti, alat huomaamattasi elää tällä tavalla.

Tekstisarjan ensimmäisessä osassa kirjoitin positiivisen ajattelun merkityksestä. Voit mennä lukemaan sen TÄSTÄ.

Kommentit

Suositut tekstit