Uudenvuodenvuodenlupaukset 2019

Monella uusi vuosi alkaa uudenvuodenlupauksella. Yleisimmin se on hyvinvointiin liittyvää esim. säännöllisen liikunnan aloittaminen tai painonpudotus. Toisille se voi olla kirjojen lukeminen. Käyn läpi 9 periaatteita, mitä sinun kannattaa ottaa huomioon, kun teet lupausta.


1. Varo haukkaamasta liian isoa palaa kerralla
Kyse on tavoitteen asettamisesta ja sen ympärillä tapahtuvasta toiminnasta. Miksi lupaukset jäävät usein muutaman viikon mittaisiksi? Se johtuu siitä, että haluamme päästä nopeasti päämäärään, emmekä ymmärrä mitä se vaatii. Haukkaamme liian ison kakkupalan kerralla.

2. Mieti konkreettisia toimia
Millä tyylillä lähden liikkeelle? Miten aion toteuttaa lupaukseni? Jos lupaat olla positiivisempi ihminen ensi vuonna, mieti konkreettisia toimia sen saavuttamiseksi. Voit asettaa ensimmäiseksi tavoitteeksi esim. olla ennakkoluuloton uusissa tilanteissa.

3. Lupausten on tärkeää olla linjassa oman elämäntyylin kanssa.
Kunnianhimoinen lupaus kuulostaa innostavalta. Niiden sovittaminen arkeen on asia erikseen. Lupaus suuresta elämäntaparemontista ei ole kannattava, jos arkesi on jo valmiiksi kiireistä. Keskity sen sijaan pienempiin osa-alueisiin. Aloita esimerkiksi lupauksella olla energisempi työntekijä. Panosta ensin lepoon ja päivän aikataulutukseen. Kun saat päivääsi enemmän virtaa, olet jo askeleen lähempänä elämäntaparemonttia.

4. Realistinen lupaus
Ole realistinen lupauksesi suhteen. Ota huomioon omat voimavarat ja mahdolliset aikaisemmat epäonnistumiset. Jos lupauksesi on 10 kilon painonpudotus, aloita pienemmällä lupauksella esim. syömällä terveellinen aamupala joka aamu. Kun onnistut siinä, etenet koko ajan lähemmäksi suurempaa ja pysyvämpää lupausta.

5. Lupaus tulee olla innostava ja sopivan haastava
Lähtökohdat ovat hyvät, jos koet innostuneisuutta jo ennen toimintaa. Valitse lupaus, mikä ei ole liian helppo suorittaa, mutta täysin mahdollista toteuttaa. Sopivan haastava lupaus voi tuoda pienen määrän stressiä, mutta antaa tsemppiä alkuun pääsemiseksi.


6. Lupaus, joka tukee arvojasi
Mieti, mitä pidät tärkeänä ja panosta siihen. Sinun ei pidä tehdä lupausta, mikä on tällä hetkellä trendikästä, mutta arvojesi vastaista. Toiminta, joka on ristiriidassa sinulle tärkeiden asioiden kanssa, ei johda pitkälle.

7. Itseni vai muiden vuoksi?
Jos lupaus on kesäkuntoon pääseminen, on tärkeää, että teet sen itsesi vuoksi. Lähde liikkeelle asioilla, jotka edistää omaa hyvinvointiasi. Toiminta jää lyhyeen, jos perustat sen vahvasti ulkoisille tekijöille esim. muiden hyväksyntään tai ulkonäköön. Paremman lopputuloksen saat, kun lupaus lähtee sisäisestä halusta toimintaan. Mukana voi olla myös ripaus ulkoisia tekijöitä.

8. Mielihalut ja repsahdukset kuuluvat asiaan.
Ole armollinen itsellesi ja hyväksy repsahdukset. Ne ovat osa prosessia. On tärkeää, että käsittelet ne, etkä paina villaisella. Tämän jälkeen vedä selkeät rajat sille, mikä ei ole suotavaa. Lupaus ei tule olemaan helppo. Jatkuva pään sisäinen kamppailu on energiaa vievää, mutta lopussa palkitsevaa.

9. Tarvitsenko uudenvuodenlupausta?
Monille sana uudenvuodenlupaus herättää vain negatiivisia ajatuksia. Jos lupaus vaikuttaa liian sitovalta, voit sen sijaan aloittaa päätöksellä tehdä muutos. Tällöin et lupaa mitään, vaan otat askeleen uuteen suuntaan. Älä mieti ainoastaan päämäärää, vaan nauti matkastasi. Mitä kaikkea olet oppinut ja oivaltanut. Se antaa uutta perspektiiviä tekemiseen.

Oikein paljon tsemppiä kaikille tähän vuoteen!


Kommentit

Suositut tekstit