Mitä hyvinvointi itselleni merkitsee?

Hyvinvoinnille on mahdotonta löytää yhtä oikeata määritelmää. Jokainen meistä kokee sen eri tavoin. Se voi olla esim. ravinnon, unen ja liikunnan täydellistä balanssia tai syvien ihmissuhteiden luomista. Se voi koostua yhdestä tai useammasta asiasta. Oma käsitys voi muuttua paljonkin matkan varrella.

Liikunta-alan ammattilaisena näen hyvinvoinnin kokonaisvaltaisena käsitteenä. Liikunnan, ravinnon ja unen lisäksi koen tärkeänä mm. mielekkään tekemisen, itsensä kehittämisen, oikeanlaisen ajattelutavan sekä rohkeuden olla oma itsensä.


Lähtökohtana hyvinvoiva mieli
Mielestäni kaikki lähtee liikkeelle itsensä hyväksymisestä ja huolenpidosta. Se antaa parhaat lähtökohdat oman hyvinvoinnin edistämiseen. Näen hyvinvoinnin fyysisenä, henkisenä ja sosiaalisena kokonaisuutena. Hyvinvointiin liittyy aina positiivisia asioita. Miten voisit vastaanottaa sitä muualta, jos sinua ympäröi negatiivisuus?

Viime aikoina olen panostanut positiiviseen ajatteluun. Olen huomannut sen vaikuttavan monella tavalla hyvinvointiini. Huonoja päiviä sattuu itse kullekin. Silloin positiivisena pysyminen on haastavampaa. Niiden hyväksyminen on kuitenkin osa hyvinvoivaa ajattelua. Pidän tärkeänä sitä, etten päästä negatiivisuutta valloilleen.

Keskitän energiani vahvuuksiini
Olemme jokainen yksilö omine vahvuuksineen. Sinulla saattaa olla esimerkiksi vaikeuksia loogisessa päättelykyvyssä, mutta voit olla loistava kuuntelemaan muita. On tärkeää, että osaat nostaa itsestäsi esiin positiiviset asiat. Helpompi on löytää vikoja, kuin vahvuuksia. Kun tiedostat omat vahvuudet, edistät omaa henkistä hyvinvointia.

Olen huomannut, että kuormitun helpommin kuin monet muut. Sen takia minulle on tärkeää, että varaan joka päivälle aikaa rauhoittumiseen, jotta ärsykkeitä ei tule liikaa. Hoidan päivän askareet kunnialla, mutta keskitän täyden energian vain sellaisiin asioihin, mitä pidän itse tärkeänä. Mitä paremmin tunnet itsesi, sitä helpompaa on asioiden priorisoiminen. Tunnollisena ihmisenä olen hyväksynyt sen, että kaikkea ei kannata yrittää tehdä viimeisen päälle. En tarkoita, että tarvitsisi mennä sieltä mistä aita on matalin. Itsensä haastaminen on myös osa hyvinvointia.


Arjen valinnat hyvinvoinnin tukena
Fyysinen aktiivisuus on aina ollut minulle iso osa hyvinvointia. Kuntoilen, koska se antaa minulle energiaa ja sen avulla jaksan hoitaa muita hyvinvoinnin osa-alueita. Lisäksi pysyn toimintakykyisenä ja pääsen haastamaan itseäni sopivissa määrin.

En syö terveellisesti ainoastaan siksi, että saan pidettyä yllä hyvää kuntoa. Terveellisen ravinnon avulla pysyn virkeänä ja saan hyödynnettyä omat vahvuuteni arjessa. Olen huomannut, että voin kokonaisuudessaan paremmin, kun näkemys ruokailuun ei ole liian tiukka. Perusruokavaliota on yllättävän helppo ylläpitää, kun ymmärtää kokonaisuuden.

Vuosien varrella uni on noussut entistä tärkeämmäksi osaksi kokonaisvaltaista hyvinvointiani. Olen oivaltanut unen yksilöllisen merkityksen. Tarvitsen unta yhdeksän tuntia joka yö. Olen panostanut siihen, että menen kymmeneltä nukkumaan, vaikka tekisi mieli valvoa. Teen sen siksi, että olen huomattavasti virkeämpi, kun saan riittävästi syvää unta. Puolen yön aikaan uni ei ole yhtä laadukasta, vaikka nukkuisi saman verran. Saatan jättää mielenkiintoisen ohjelman väliin, koska pidän tärkeämpänä seuraavan päivän vireystilaani.

Itsensä kehittäminen kuuluu jokapäiväiseen arkeeni. Ei ainoastaan siksi, että opin uusia asioita. Kun treenaan aivojani aktiivisesti lukemalla ja opettelemalla uutta, tulen tyytyväisemmäksi. Voisin verrata sitä kuntosaliharjoitukseen, jossa harjoitetaan lihaksia. Kun kehitän aivojani, teen parempia valintoja arjessani edistäen hyvinvointiani.

Miksi sitten jaksan tehdä näitä asioita vuodesta toiseen? Siksi, että nautin niistä. Eri hyvinvoinnin osa-alueet tukevat toisiaan. Kun liikun säännöllisesti, haluan syödä terveellisesti. Kun syön terveellisesti, jaksan kehittää itseäni.  On tietysti päiviä, jolloin en jaksa lähteä salille, syödä terveellisesti tai lukea päivän lehteä. Näen nämä asiat myös osana hyvinvointiani. Hyvinvoiva ajattelu on myös joustava ja armollinen.


Mitä hyvinvointi sinulle merkitsee?
Sinun ei tarvitse ajatella hyvinvoinnista samalla tai tehdä samoja asioita kuin minä. Tärkeää on löytää oma tapa voida hyvin. Toivon, että voit näiden esimerkkien avulla saada positiivisia asioita omaan hyvinvointiisi. Kiireen keskellä emme aina pysähdy kuuntelemaan omia tarpeitamme. Aika ajoin kannattaa kysyä itseltään: Mitä hyvinvointi minulle merkitsee?

Kommentit

Suositut tekstit