6 vinkkiä parempaan kesälomaan

Tuntuuko, että kesälomasi tarvitsee uutta ilmettä? Vai oletko kenties päättänyt, että tästä kesästä tulee paras ikinä, mutta suurin osa suunnitelmistasi jää tekemättä? Tai ehkä olet ollut tyytyväinen siihen, mutta uudet vinkit ovat tervetulleita. Tarjoan sinulle omien kokemusteni perusteella ideoita, joista voit varmasti hyötyä!

1. Harjoittele lomailua

Hektisen arkirutiinin jälkeen lomafiiliksen saavuttaminen voi olla vaikeaa. Työasiat pyörivät mielessä vielä monta päivää. Jos arkesi on tuntunut suorittamiselta, sama tapa siirtyy helposti lomalle. Lomafiiliksen saavuttaminen vaatii tietoista harjoittelua.

Olen aikaisemmin ollut mielestäni hyvä lomailija, mutta hektisen opiskelurutiinin omaksuttuani olen huomannut tämän taidon heikkenevän. Suorituskeskeisyys on lisääntynyt huolestuttavan paljon nyky-yhteiskunnassa. Mielestäni on erittäin tärkeää opetella olemaan tekemättä mitään. Se on jopa suotavaa – niin lomalla kuin arjessa. Levättynä saa enemmän aikaiseksi ja on onnellisempi. Jos yrität jatkuvasti puuskuttaa, et nauti matkasta ja toimit jatkuvasti puolella teholla. Lomalla suorittaminen ja arjen stressaavien asioiden pohtiminen voi kaduttaa jälkeenpäin. Lomapäivät valuvat hukkaan, jos et kykene nauttimaan siitä täysillä. Yksi hyvä vinkki lomafiiliksen saavuttamiseen on vaihtaa ympäristöä. Itse rentoudun parhaiten mökillä, missä ärsykkeitä ei ole liikaa. Mieli pysyy levänneenä, kun metsän keskellä ei ole loputtomasti mahdollisuuksia mennä ja tehdä.

2. Kevyt suunnitelma on hyvä idea

Kesäloma on mahdollisuuksien aikaa, jolloin arjen suunnitelmat toteutuvat. Myös ne, mille ei ollut sinä hetkenä aikaa. Jos suunnitelmia on paljon, voi niistä koitua itselle jopa stressiä. Kuinka ehdin muutamassa viikossa nähdä kaikkia ystäviä, toteuttaa kesäperinteet ja kokeilla uusia aktiviteetteja? Kun työstressi helpottuu, tilalle tulee uusi stressin aihe. Eihän lomalla pidä stressata!

Vaikka et olisi tottunut täyttämään kalenteria suunnitelmilla, suosittelen sinua silti tekemään pienimuotoisen kesäsuunnitelman. Listaa ranskalaisin viivoin kaikki asiat, mitkä haluat kesällä tehdä. Jos lista on kovin pitkä, kannattaa karsia osa pois. Poimi 5-10 tärkeintä asiaa ja ripottele ne kalenteriisi eri päiville. Kun aktiviteetit on kirjattu ylös, eikä pyöri ainoastaan oman pään sisällä, saat enemmän aikaiseksi ja vähennät stressaantunutta mieltä. Tee suunnitelmastasi vapaamuotoinen ja riittävän rento. Varaa riittävästi tyhjää tilaa ja salli muutokset. Kaikkia suunnitelmia ei tarvitse toteuttaa.

3. Riko rutiineita kokeilemalla uutta ja vanhaa

Useimmilla meistä on muuttumattomat rutiinit arjessa ja lomalla. Ne jatkuvat samanlaisena vuodesta toiseen. Rutiineissa ei ole mitään vikaa ja tietyt niistä on tärkeä säilyttää, ettei kuormitu liikaa. Kun työkiire ja muut arjen stressaavat asiat saa unohdettua, jää aikaa ja energiaa rutiinien rikkomiseen. Rutiinien rikkominen ei tarvitse olla sitä, että jokainen aamu alkaa eri aamupalalla, päivä jatkuu uudella aktiviteetilla ja ilta huipentuu kynttiläillalliseen hienossa ravintolassa. Sen sijaan tutun aamupalan syöminen uudessa ympäristössä ja huvipuistossa käyminen 10 vuoden tauon jälkeen tuo kesälomaasi uudenlaista intoa. Asioiden tekeminen eri tavalla aktivoi aivoja tehokkaammin, jolloin pysyt virkeänä ja saat uudenlaisia ideoita myös lomalla. Uudet aktiviteetit tuovat kesään jännitystä ja vanhat tuovat hyviä muistoja mieleen.4. Ylläpidä kehittävää tekemistä pienissä määrin

Kesäloman aikana ei kannata päästää itseään täysin veltoksi. Vaikka rentoutuminen on tärkeää, pelkkä löysäily passivoi mielen ja saa aikaan vetämättömän olon. Arjessa kehittävä tekeminen tulee yleensä työn kautta, mutta lomalla mielen aktivoiminen voi jäädä vähälle. Etsi itsellesi mielenkiintoinen kirja, lue aamuisin sanomalehteä, aloita uusi harrastus tai lataa kännykkääsi peli, joka vaatii ajattelua. Kehittävä tekeminen voi olla mitä vain aivojumppaa, mitä tapahtuu säännöllisesti. Tällainen tekeminen ylläpitää aivojen suorituskykyä samalla tavoin kuin lihaskuntoharjoittelu lihaksistoa.

5. Pidä peruspohja terveellisissä elämäntavoissa

Olet virkeämpi, kun säilytät liikunnallisen aktiivisuuden ja säännöllisen ruokailurytmin sekä nukut riittävästi. Löhöily, herkuttelu ja vapaampi rytmi kuuluu lomaan, mutta pieni panostus terveellisiin elämäntapoihin on oman kokemuksen mukaan erittäin kannattavaa. Loman jälkeen on mukavampi palata arkeen, kun olo ei ole kuin onkimadolla lomakiloineen. Hyvä nyrkkisääntö kunnossa pysymiseen on pitää kokonaisenergiankulutus tasapainossa, eli ei syö enempää kuin kuluttaa.

Liikunnallista aktiivisuutta on helppo ylläpitää kävelemällä. Kesäilmalla on mielekästä mennä piknikille kävellen tai pyörällä. Korkeasaaressa tai Suomenlinnassa tulee huomaamattakin käveltyä paljon. Kun keksit mielekkäitä aktiviteetteja, liikut huomaamattakin paljon. Jos olet herkutellut, syö loppupäivän kevyemmin tai lisää liikuntaa päivän aikana. Säilytä kuitenkin säännöllinen syöminen, jotta verensokeri pysyy tasaisena.

Lihasvoimaa kannattaa ylläpitää 1-2 kertaa viikossa. Treenaamisesta ei kannata ottaa stressiä. Ylläpitävä harjoittelu ei vaadi montaa treeniä viikossa. Mökillä voit tehdä kuuden liikkeen kehonpainontreenin, johon tarvitset vain 20 minuuttia aikaa.

6. Panosta sekä säästä

Kesälomalla on oiva mahdollisuus panostaa ikimuistoisiin elämyksiin. Osan niistä voi tehdä ilmaiseksi ja osaan rahallinen panostus tuo mukavaa lisäarvoa.

Ilmaisia liikunnallisia aktiviteetteja, kuten tennistä, rantalentopalloa ja frisbeegolfia voi pelata lähes kaikissa Suomen kaupungeissa. Lisäksi voit käydä vierailemassa viihtyisissä kansallispuistoissa, uimarannoilla (Aurinkolahti on oma suosikki), Suomenlinnassa, Seurasaaressa ja erilaisissa ilmaistapahtumissa. Kannattaa myös miettiä, haluaako käyttää rahaa suuremmin ruokaan vai tehdä omat eväät. Ilmaisia aktiviteetteja kesällä on tuhansia, kun käyttää vain mielikuvitusta. Menovinkkejä saa paljon myös eri nettisivustoilta. Esimerkiksi Helsingin tapahtumat ja muut aktiviteetit löytää Menokoneesta (https://www.hs.fi/menokone/). Koko kesälle saa mukavaa tekemistä myös silloin, kun oma budjetti on pienempi ja haluaa säästää.

Kesälomalla kannattaa myös hemmotella itseään rahallisilla panostuksilla. Milloin muulloin olisi parempi hetki tehdä se? Miniloma Tallinnaan, illallinen hienossa ravintolassa tai veneen vuokraus päiväksi tuo kesään uudenlaisia elämyksiä. Aina ei kannata pihistää.

Pääasia, että teet lomastasi juuri sinun näköisesi. Olemme erilaisia lomailijoita, joten kannattaa kokeilla monenlaista. Yhtä oikeaa tapaa siihen ei ole!

Kommentit

Suositut tekstit