Arki kuin lomaa OSA 1 - Ajattelun merkitys

Useimmilla meistä loma alkaa vasta sinä päivänä, kun se on kalenteriin kirjoitettu. Viikkotasolla hyvä fiilis alkaa yleensä perjantaina työpäivän jälkeen loppuen sunnuntai-iltaan.

Miksi meidän on vaikea nauttia keskellä viikkoa? Elämme monesti liikaa tulevaisuudessa. Asennoidumme työviikkoon suorituskeskeisesti, sinnitellen sen läpi ja rentoudumme vasta sen jälkeen. Keskellä viikkoa ajatus karkaa jo viikonlopun mukaviin suunnitelmiin.

Lomalla mieli on tasapainoinen ja levännyt. Sillä ei ole kiire mihinkään ja se voi nauttia hetkestä. Fiilis on positiivinen kaikin puolin.


Ajattelun voima

Voimme omaa ajattelua työstämällä tehdä arjestakin lomaa. Sen sijaan, että ajattelet meneväsi töihin ja hoitamalla asiat pois alta, ajattele, mitä mahdollisuuksia voit päivän aikana kohdata. Saatat käydä mielenkiintoisen keskustelun työkaverisi kanssa ja saada päivään uutta potkua. Kun keskityt kiitollisuuteen, alat nähdä enemmän positiivista. Positiivinen ajattelu ei vie sinulta yhtä paljon energiaa päivän aikana ja moninkertaistat mahdollisuuden saada hyvää aikaan.

Kuten jokainen tiedämme, ajattelutavan muokkaaminen ei ole niin helppoa, miltä se kuulostaa. Se vaatii aikaa ja kohtaamme päiviä, jolloin positiivisena oleminen tuntuu mahdottomalta. Uskon kuitenkin, että tämän asian harjoitteleminen kannattaa. Jatkuva kiire tuo elämään helposti merkityksettömyyttä. Silloin elämme ”suoritusmoodissa”, katse vain tulevaisuudessa. Mieli harhailee kaikkialla muualla kuin nykyhetkessä. On vaikeaa nähdä hyviä asioita ja tuntea kiitollisuutta siitä mitä on. Tartumme helposti virheisiin ja näemme negatiivisuutta ympärillämme.

Haasta omaa ajattelutapaasi

Aika ajoin on hyvä haastaa omaa ajattelua. Jos huomaat valittavasi pienistä asioista kuten siitä, että bussi juuttuu ruuhkaan, voisit nähdä mahdollisuutena sen, että saat aikaa omille ajatuksillesi. Jos puolisosi jättää tavarat pitkin poikin, voi valittamisen sijaan keskustella asiasta avoimesti ja auttaa häntä parantamaan tapojaan. Tämä voi tehdä arjestanne mielekkäämmän.

Keskity positiivisuuteen

Opettele nostamaan positiiviset asiat ylös aina kun niitä tapahtuu. Päivän suoritettu työtehtävä saattaa tuntua itsestäänselvyydeltä, mutta kun huomioit sen tietoisesti, lisäät tyytyväisyyttäsi. Ole ylpeä omista suorituksistasi ja vältä muihin vertailua. Se tuo arkeesi tyytymättömyyttä.

Ajatusten työstäminen positiivisempaan suuntaan voi viedä vuosia. Pysy kärsivällisenä ja tulet huomaamaan muutoksen. Matkan varrella saatat epäonnistua monta kertaa. On tärkeää olla armollinen itsellesi. Omasta kokemuksestani voin sanoa, että vaikka tiedostan ajattelun merkityksen ja pyrin toimimaan oikealla tavalla, en aina onnistu siinä. Saatan huomata valittavani metrosta, joka on kaksi minuuttia myöhässä tai turhautuvani koulutehtävään, mikä vaikuttaa koko päivääni negatiivisesti. Olen mennyt selvästi eteenpäin siitä, miten elin aikaisemmin arjessani. Voin sanoa sen olevani jo osittain ”lomaa”.


Ota rennosti

Muista olla vaatimatta itseltäsi liikoja. Rankan työpäivän jälkeen salli itsellesi aika olla tekemättä mitään. Voit ajoittain jättää treenisi väliin ja nauttia rennosta koti-illasta.

Välillä on tärkeää pysähtyä tutkimaan omaa ajattelua. Pidä säännöllisesti lyhyt tauon työnteosta, katso ikkunasta ulos ja anna ajatusten seikkailla. Voit käydä päivää läpi tai vain olla ajatustesi kanssa. Voit palata ikimuistoiseen lomamatkaan ja miettiä upeita kokemuksia, mitkä tekivät sinut onnelliseksi.

Tapahtuvien asioiden sisältöön emme välttämättä voi vaikuttaa, mutta ajatukseemme voimme aina. Lopulta suurin merkitys on siinä, että koet itsesi onnelliseksi, ei siitä, kuinka hienolta elämäsi näyttää.

Kommentit

Suositut tekstit