Ota nämä 9 vinkkiä arkeesi


1. Asennetta aamuun

Keksi voimalause, jonka sanot itsellesi joka aamu ennen kuin nouset sängystä esim. ”tästä tulee hyvä päivä”. Ajattele samalla muita positiivisia asioita. Välillä se saattaa kuulostaa omaan korvaan väkinäiseltä, jos tunnet itsesi väsyneeksi. Suosittelen pitämään tästä rutiinista kiinni sinnikkäästi. Olet todennäköisesti positiivisempi, energisempi ja näet ympärilläsi enemmän mahdollisuuksia. Muutokset tapahtuvat pikkuhiljaa.

2. Keskitä energiasi oikein

Älä yritä olla paras joka osa-alueella. Jos työ- tai kouluprojekti on viikon tärkein asia, panosta siihen täysillä. Hoida muut tehtävät kunnialla, mutta käytä niihin vähemmän energiaa. Voisitko hoitaa projektin aikana muut työtehtävät erinomaisen sijaan ns. ”ihan hyvin”? Voit nähdä kavereita vasta ensi viikolla tai pitää kevyemmän viikon treenaamisesta. Tämän taidon harjoitteleminen kannattaa. Se voi olla erityisen vaikeaa sinulle, joka pyrit täydellisyyteen. Kun keskität energiasi ainoastaan tärkeisiin asioihin, tunnet itsesi tyytyväisemmäksi kuin yrittäisit tehdä kaiken viimeisen päälle.

3. Järjestä aamutoimet jo edellisenä iltana

Laita tuolille seuraavan päivän vaatteet, annostele kahvinkeittimeen purut ja tee aamupalaleivät valmiiksi jo illalla. Jos tykkäät syödä aamupalan vasta töissä, tee esim. tuorepuuro valmiiksi jääkaappiin. Näin annat itsellesi aikaa herätä rauhassa uuteen päivään. Liian kiireinen aamu aiheuttaa helposti stressiä ja levottomuutta päivän aikana.

4. Ota käyttöön To-do-lista

Stressaamme arjessa siitä, että saamme kaikki asiat tehtyä. Suosittelen laatimaan to-do-listan, johon kirjaat ylös hoidettavat asiat tärkeysjärjestyksessä. Kun jaat tärkeän tehtävän vaiheet eri päiville, jaksat keskittyä paremmin aiheeseen. Suosittelen pitämään listan tiiviinä. Pitkän koulu- tai työpäivän jälkeen ei kannata mahduttaa projektia, kovaa treeniä, siivousta ja yhteistä peli-iltaa samalle illalle. Kun kirjaat tekemiset ylös paperille, ne eivät pyöri jatkuvasti mielessäsi. Siten on helpompi keskittyä yhteen asiaan kerralla. 


5. Pidä itsesi liikkeessä

Keho ja mieli pysyvät virkeinä, kun pidät itsesi liikkeessä. Aloita aamu vaikka kävelemällä seuraavalle bussipysäkille. Jos olet autolla, jätä se hieman kauemmaksi työpaikastasi. Tee pieni taukojumppa töissä. Käytä portaita hissin sijasta. Kun teet tietoisia valintoja päivittäin, voin luvata, että saat uudenlaista virtaa arkeesi. Liikkumattomuus on yleinen syy mm. jaksamiseen ja painonhallinnan ongelmiin.

6. Harjoittele hetkessä elämistä

Tämä asia tuntuu haastavalta useimmalle meistä. Samaan aikaan pitäisi olla kokouksessa ja kertoa mielipiteensä WhatsApp -ryhmässä. Olet tehnyt päivän aikana onnistuneita työtehtäviä, katsonut hyvää elokuvaa ja nähnyt ystävääsi. Kun näet ystävääsi, saatat jo miettiä huomista työpäivää. Et oikein missään tilanteessa ole täysin läsnä. Hetkessä eläminen vaatii pitkäjänteistä harjoittelua, jolloin keskityt ainoastaan hetkessä tapahtuvaan asiaan. Aluksi muiden häiriötekijöiden torjuminen voi olla haastavaa, mutta harjoittelun avulla saat tilanteista enemmän irti. Olet tehokkaampi työtehtävässäsi, nautit enemmän onnistumisistasi ja ystäväsi seura tuntuu uudella tavalla merkitykselliseltä. Panosta enemmän laatuun kuin määrään.

7. Suunnittele viikon ruokaostokset

Kun teet viikon ruokaostokset yhtenä päivänä, saat tilaa kalenteriisi. Käyn itse kerran viikossa isosti kaupassa ja olen huomannut sen vähentävän stressiä ja tekevän arjesta sujuvampaa. Säästän energiaani, kun voin koulupäivän jälkeen mennä suoraan kotiin. Tällöin vältyn myös hutiostoksilta ja mieliteoilta. 

8. Vietä aikaa läheisten kanssa 

Läheiset tuovat merkitystä arkeen. Kiireen keskellä kahvitauon mittainen puhelu läheisen kanssa antaa uudenlaista virtaa päivään. Kaverin kutsuminen kahville ei vaadi suurta vaivannäköä, mutta auttaa viemään ajatukset pois arjen kiireistä. Tai entä jos yhdistäisit ystävän kanssa kävelylenkin ja kuulumisten vaihdon?

9. Tee yhteenveto päivän tapahtumista

Nosta päivän aikana käydyt asiat esille. Erityisesti ne, joista olit kiitollinen. Mieti myös, haluisitko muuttaa jotakin osa-aluetta arjessasi. Saatat tuntea itsesi tehottomaksi, vaikka olisit saanut paljon aikaiseksi. Arjen kiireessä kiinnittää helpommin huomiota vikoihin kuin onnistumisiin.

Hyvä arkesi koostuu siitä mitä teet ja ennen kaikkea siitä, miten ajattelet.Kommentit

Suositut tekstit