Flunssan taltuttaminen ja rasvanpoltto - Myyttejä hyvinvoinnista OSA 2

Blogisarjan toisessa osassa otan käsittelyyn ykkösosan tapaan kaksi yleistä myyttiä. Pääset lukemaan ykkösosan TÄSTÄ.

Oikealla ravitsemuksella taltutat flunssan paremmin - TOTTA

Tämä aihe on hyvin ajankohtainen tähän vuodenaikaan. Olen lukenut mitä erikoisempia vippaskonsteja flunssan taltuttamiseen. Tutkimusten perusteella flunssaa voidaan torjua muutamilla eri tavoilla.

Kaikki lähtee liikkeelle oikeasta ravitsemuksesta. Terveelliseen ruokavalioon kannattaa panostaa ympäri vuoden, koska se ennaltaehkäisee flunssan ja muiden sairauksien syntymistä. Se parantaa vastustuskykyä ja voi jopa nopeuttaa paranemista. Terveellinen ruoka auttaa taistelemaan viruksia vastaan tehokkaammin. Uskon siihen, että tehokkain keino flunssan taltuttamiseen on säännöllinen perusruokavalion ylläpitäminen.

Huolehdi suoliston terveydestä

Suoliston vaikutuksesta flunssaan on myös selvää näyttöä. Epäterveellinen ruokavalio lisää kehon suolistobakteereita, jotka aiheuttavat tulehdusta ja heikentävät suolen toimintaa. Tämä vaikuttaa vastustuskykyyn ja altistaa sairastumiselle. Kovien rasvojen, sokerin ja prosessoitujen tuotteiden vaihtaminen marjoihin, hedelmiin ja kasviksiin pitää suoliston terveempänä. Esim. sokeri ja huono rasva estävät kehoa taistelemasta flunssan taudinaiheuttajia vastaan. Runsas sokerin saanti voi myös heikentää kehon puolustusjärjestelmää ja aiheuttaa hiljaista tulehdusta. Hedelmät, marjat ja kasvikset sisältävät runsaasti tärkeitä vitamiineja, joilla on päinvastaisia vaikutuksia elimistössä.

C-vitamiini ja sinkki tuomaan boostia

Perusruokavalion lisäksi muutamilla lisäravinteilla on positiivista näyttöä flunssaa vastaan. Kun flunssa iskee, C-vitamiini- ja sinkkilisä kannattaa ottaa välittömästi käyttöön. 3-4 päivän sisällä aloitettu vitamiinikuuri helpottaa oloa ja voi nopeuttaa flunssasta paranemista. C-vitamiini on vesiliukoinen, jonka takia sitä voi nauttia runsaammin. Eniten tehoa sinkistä on tutkimuksien mukaan imeskelytabletteina nautittuna. Sinkkiä ja C-vitamiinia saa myös terveellisen ruokavalion kautta, mutta lisäämällä niiden määrää flunssan aikana, taistelet pöpöjä vastaan tehokkaammin. Itselläni nämä keinot ovat toimineet useasti, kun flunssa meinaa yllättää. Lisäksi käytän ympäri vuoden monivitamiinilisää terveenä pysymiseen.


Muista juoda!

Nesteen saannilla on myös positiivisia vaikutuksia elimistössä flunssan aikaan. Terveellinen ruoka ja runsas juominen poistaa kuona-aineita elimistöstä, mikä helpottaa oloa. Etenkin kuuma juoma on hyväksi. Koita esimerkiksi hunaja-inkivääriteetä, joka voi vähentää tukkoisuutta ja lievittää flunssan oireita.

Yksiselitteistä keinoa flunssan taltuttamiseen ei ole. Vaikka söisit terveellisesti, käyttäisit ravintolisiä ja hyödyntäisit kaikki mahdolliset konstit, et välttämättä onnistu estämään tai nopeuttamaan flunssaa.  Saavutat kuitenkin todennäköisemmin näitä hyötyjä. Asian voi nähdä myös toisesta näkökulmasta. Vaikka et onnistuisi nopeuttamaan flunssan poistumista, voit ajatella, että terveellisillä vaihtoehdoilla paranet varmasti nopeammin verrattuna siihen, että söisit epäterveellisesti.

Pitkäkestoinen liikuntasuoritus matalalla teholla on paras tapa polttaa rasvaa - OSITTAIN TOTTA

Tästä aiheesta kiistellään paljon. Matalatehoinen ja pitkäkestoinen liikunta on jo pitkään mielletty ”rasvanpolttotreeniksi”. Nykypäivänä trendiksi noussut kovatehoinen liikunta, esim. intervallit ja HIIT-treenit, on muodostunut kovaksi kilpailijaksi.

Matalatehoinen vs. kovatehoinen liikunta

Pitkäkestoisessa ja matalatehoisessa liikunnassa energianlähteenä on pääasiassa rasvahapot - rasvaa siis palaa. Kokonaiskulutus on kuitenkin vähäistä. Elimistö työskentelee suorituksen aikana ja ”rauhoittuu” nopeammin sen jälkeen verrattuna kovatehoiseen liikuntaan.

Kovatehoisessa liikunnassa rasvojen osuus energianlähteenä on hieman pienempi kuin pitkäkestoisessa ja kevyessä liikunnassa. Kovatehoisessa suorituksessa elimistö työskentelee lyhyemmän aikaa, mutta kovemmin. Se pienentää tai jopa tyhjentää lihasten hiilihydraattivarastot. Koneisto siis käy kuumana, jolloin sen jäähtymiseen menee kauemmin aikaa. Treenin jälkeistä jäähtymistä kutsutaan ”jälkipoltoksi”. Matalatehoiseen liikuntaan verrattuna rasvaa palaa liikuntasuorituksen jälkeen runsaasti, jolloin sen vaikutukset ovat rasvanpolton näkökulmasta tehokkaat.


Mikä olisi sitten paras tapa?

Voidaan todeta, että molemmat vaihtoehdot ovat tehokkaita. Ajallisesti kovatehoisen treenin avulla saat vähintäänkin samoja vaikutuksia lyhyemmässä ajassa kuin matalatehoisessa ja pitkäkestoisessa. Pitää kuitenkin muistaa, että korkean intensiteetin suorituksissa keho vaatii enemmän aikaa palautumiseen.

Pidemmällä mittakaavalla ajateltuna en väitä, että toinen olisi parempi kuin toinen. Pitkäkestoista ja matalatehoista treeniä voit tehdä määrällisesti enemmän kuin kovatehoisempaa.

Paras tapa polttaa rasvaa voisi olla ennemminkin niiden yhdistäminen. Muutaman kerran viikossa tehtävä 20-30 minuutin kahvakuula- tai HIIT-treeni kuormittaa kehon isoja lihaksia ja saa elimistön toimimaan lujasti. Siihen yhdistettynä matalatehoinen tunnin liikunta luonnossa lisää kulutusta ja toimii palauttavana treeninä.

Uusi treenipostaus on pian tulossa. Millainen treeni sinua kiinnostaisi?

Kommentit

Lähetä kommentti

Suositut tekstit