Laihtuminen ja alkoholin vaikutukset - Myyttejä hyvinvoinnista OSA 1

Hyvinvointi on muodostunut monille tärkeäksi osaksi arkea. Median antama kuva hyvinvoinnista on laaja. Uusia trendejä esimerkiksi painonpudotukseen tulee jatkuvasti. Ihmiset haluavat saada yksiselitteisen vastauksen kysymyksiin, vaikka hyvinvointiin liittyvät asiat eivät aina ole yksiselitteisiä. Ilman riittävää mediakriittisyyttä ja omaa tietopohjaa syntyy myyttejä eli uskomuksia. Mediassa esillä oleva Fitness-guru ei välttämättä aina ole oikeassa.

Tämän blogisarjan ensimmäisessä osassa nostan esille kaksi yleistä myyttiä, jotka ovat herättäneet keskustelua mediassa.

Paras tapa laihtumiseen on syödä vähän - TARUA

Miten elimistö reagoi, kun syöt vähän?

Lähdetään perusteista liikkeelle. Ihminen laihtuu, kun saa vähemmän energiaa kuin kuluttaa. Jos ainut tavoitteesi on pudottaa painoa, saat sen nopeasti alas syömällä vähän. Jos päivittäinen energiansaantisi koostuu muutamasta pussikeitosta tai syöt muuten liian vähän, tulokset tulevat yhtä nopeasti kuin lähtevät. Liian alhaisen energiansaannin vuoksi aineenvaihduntasi hidastuu. Elimistö alkaa olettaa, että ravintoa ei ole enää saatavilla samaan tapaan kuin ennen. Se pyrkii siis varastoimaan saatavaa energiaa, jolloin laihduttaminen ei onnistu enää samaan tapaan kuin alussa. Puhutaan ”säästöliekistä”, jolloin keho nimensä mukaisesti säästää saatavan energian selvissä pysymiseen. Säästöliekki muodostuu yleensä pidemmän aikavälin seurauksena.

Mikäli haluat pudottaa painoa, sinun tulisi aloittaa n. 300-500 kcal energiavajeella. Tämä tarkoittaa noin kilon painonpudotusta per viikko lähtötasosta riippuen. Tällöin elimistö pysyy parhaiten toimintakykyisenä painonpudotuksen aikaan. Kalorien laskeminen on haastavaa ja aikaa vievää, minkä takia en ole dieettien puolestapuhuja. Pussikeittodieetit eivät myöskään anna elimistölle tärkeitä rakennusaineita kuten vitamiineja, jolloin sairastuminen on todennäköisempää. Palaat dieetin jälkeen luultavammin samaan suuntaan ruokailutottumuksissasi kuin ennen sitä. Harva haluaa jatkaa koko loppuelämäänsä syömällä näin.


Perusruokavaliolla pääsee pitkälle

Suosittelen harjoittelemaan tasapainoista syömistä. Oma neuvoni laihtumiseen on sisällyttää ruokavalioosi runsaasti proteiinia (siipikarja, pavut ja linssit, maitotuotteet, kananmunat ja soijatuotteet) sekä kasviksia ja marjoja. Hiilihydraatteja ei kannata jättää pois. Panosta sen sijaan niiden laatuun suosimalla täysjyvätuotteita. Ne edistävät elimistön normaalia toimintaa. Hiilihydraatteja kannattaa nauttia kohtuudella. Esimerkiksi ihmisen kehon tyypillä on vaikutusta siihen, miten ”hiilarit” varastoituvat elimistössä. Tähän aiheeseen palaan tarkemmin tulevassa postauksessa.

Muista sisällyttää ruokavalioosi pieniä annoksia hyviä rasvoja (pähkinät, siemenet ja oliiviöljy). Kun perustat ruokavalion edellä mainittuihin ydinkohtiin, voit laihtua laskematta kaloreita. Ravintorikas ruoka sisältää suhteessa vähemmän energiaa, mutta enemmän tärkeitä rakennusaineita kuin esimerkiksi vaalea leipä, levonnaiset, valmisruuat ja lisättyä sokeria sisältävät tuotteet.

Aktiivisuus ruokavalion tukena

Ruokavalion lisäksi päivittäinen liikunta edistää tehokkaasti laihtumista. Joka päivä ei tarvitse hikoilla salilla tai tehdä juoksulenkkiä. Monilla liikkumattomuus estää painon putoamisen. Arkiliikunnan lisääminen lisää kulutusta ja edistää elimistön toimintaa yhdessä terveellisen ravinnon kanssa.

Pienikin määrä alkoholia on huonoksi - OSITTAIN TOTTA

Kun alkoholia on veressä, maksa keskittyy vain alkoholin polttamiseen ja sekä sokeri- että rasva-aineenvaihdunta eivät toimi normaalisti. Elimistö käyttää silloin energiaksi pääasiassa alkoholia. Tällöin normaali päivittäinen ruoka lihottaa helpommin, kun kaikki resurssit menevät alkoholin poistamiseen kehosta.


Vaikutus unen laatuun 

Illalla nautittu saunakalja sotkee palauttavaa unta, joka vaikuttaa väsymykseen ja sitä kautta kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Uni on tällöin pinnallisempaa ja saatat tuntea itsesi väsyneemmäksi, vaikka olisit mennyt nukkumaan ja herännyt samaan aikaan kuin normaalisti. Kun olet väsyneempi, ruokahalusi kasvaa ja nälänsäätely heikkenee. Satunnaisesti nautittu olut keskipäivällä harvemmin liikuttaa elimistön toimintaa suuntaan tai toiseen.

Erilaiset vaikutukset elimistöön

Alkoholin vaikutus voi olla yksilöllistä. Toisilla oireet ovat voimakkaampia. Pienikin määrä alkoholia saattaa aiheuttaa pahoinvointia, päänsärkyä tai väsymystä. 2-3 annosta päivittäin nautittuna lisää sairastuvuutta ja kuolleisuusriskiä merkittävästi.

Alkoholi kuivattaa kehoa, joka aiheuttaa nestehukkaa. Nestehukalla on vaikutusta mm. suorituskykyyn, palautumiseen, aineenvaihduntaan, ihon kuntoon ja mielialaan.

Erityisesti siiderit sisältävät paljon sokeria ja energiaa, joilla on täysin samoja vaikutuksia kehossa kuin herkuilla. Sokeri sotkee rasva-aineenvaihduntaa, mikä edistää lihomista.

Alkoholista on tehty runsaasti tutkimuksia, mitkä myös kertovat positiivisista vaikutuksista elimistöön. Niitä ovat mm. pienempi riski saada sydän- ja verisuonitauti, aikuistyypin diabetes, dementia, munuais- ja sappikivet, nivelreuma ja lonkkamurtuma. Näille ei ole löydetty kuitenkaan vahvaa näyttöä. Monet tutkimukset myös osoittavat näitä väitteitä vastaan. Alkoholi nähdään yleisimmin joko haittana tai neutraalimpana asiana nautitusta annoksesta riippuen.

Mihin sitten uskoa?

Yhtä oikeaa vastausta näihin uskomuksiin ei ole. Oma näkemys asioista muokkaa uskomusta. Riittävä tutkimustieto antaa yleensä parhaat vastaukset kysymyksiin. Kun tarkastellaan asiaa pikkutarkasti, asiat eivät yleensä ole niin mustavalkoisia.

Kun lähdetään tarkastelemaan näitä väittämiä, näkemyksesi riippuu paljon siitä, miten itse koet oman hyvinvointisi. Omaa pohdintaani hyvinvoinnista voit lukea TÄSTÄ.

Oikein hyvinvoivaa viikkoa jokaiselle!

Kommentit

Suositut tekstit